Teşvik Uygulamaları Ve Mevzuatı Hakkında Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
Aydın Sanayi Odası tarafından, Türkiye’de uygulanan yatırım teşvik mevzuatı ve uygulamaları hakkında bilgilendirmelerde bulunmak ve sanayi sektörünün devlet destekleri ile ilgili sorun ve önerilerini görüşmek amacıyla, “Teşvik Uygulamaları ve Mevzuatı Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleşti. Aydın Sanayi Odası Örsdemir Balkan Toplantı Salonunda gerçekleştirilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıya AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, STK ve iş dünyası temsilcileri, sanayici üyeler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, ‘’Sanayi altyapılarının tesislerle donatılmasında teşvikler şüphesiz itici bir güçtür. İş dünyası olarak bu gücü doğru kullanmak ve tüm imkânlardan istifade etmek için bu toplantıyı organize etmiş bulunmaktayız. Yoğun programına rağmen davetimize gelerek Aydın iş dünyası ile birlikte olma nezaketi gösteren Sayın Genel Müdürüm Mehmet Yurdal Şahin’e destek ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum’’ dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin Türkiye’de uygulanan teşvik yasası hakkında detaylı bir sunum yaparak, sağlanan destekler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Yatırım Teşvik sistemi hakkında ayrıntılı bilgilendirmede bulunan Şahin, söz konusu mevzuatta ilgili Kamu Kuruluşları ve STK’ların talepleri doğrultusunda bugüne kadar 28 adet karar ve 13 adet tebliğ değişikliği gerçekleştirildiğini, bu değişiklikler ile yatırımcı lehine yeni uygulamalar başlatıldığını vurguladı. KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Faiz Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Sigorta Primi Desteği, Gelir Vergisi Stopajı Desteği, KDV İadesi gibi destek unsurlarının olduğunu hatırlatan Genel Müdür Dr. Mehmet Yurdal Şahin, kısa bir süre içinde firmaların enerji maliyetini destekleyecek bir teşvik sisteminin de açıklanacağını belirterek, öncelikli yatırım konuları üzerine de değerlendirmede bulundu. Son dönemde yapılan önemli değişiklikleri de aktaran Şahin, “Asgari yatırım tutarları, 1. Ve 2. Bölgelerde 3 milyon TL, 3. 4. 5. 6. Bölgelerde 1 milyon 500 bin TL’dir. Stratejik yatırımlar için belirlenen asgari sabit yatırım tutarı 50 milyon TL’dir. Bölgesel Teşvik Uygulamaları için ise asgari 1.500.000 TL’den başlamak üzere desteklenen her bir sektör ve her bir il için ayrı ayrı belirlenmiştir. 2 Temmuz 2018 tarihinden itibaren yeni yatırım teşvik belgesi düzenlenmesine ilişkin tüm müracaatlar ile yabancı yatırımcıların Türkiye’de kurdukları şirket ve şubeler tarafından sanayi teknoloji bakanlığına yapılan bildirimler Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen çok başarılı gördüğümüz E-TUYS adlı web tabanlı uygulama aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bu portalı ve teşvik sistemimizi yurtdışında birçok farklı noktada gelen taleplere göre anlattık. Ve bizim bu sistemimiz birçok ülkede de örnek alındı. ” diye konuştu. Toplantı sonrasında Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin’e teşekkür plaketi takdiminde bulundu. Genel Müdür Dr. Mehmet Yurdal Şahin ise ‘’Bugün sizlerle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü olarak her zaman sizlerin yanınızda olduğumuzu belirterek, saygılarımı sunuyorum” dedi.