EİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni Gerçekleşti
Ege İhracatçı Birlikleri, 2020 yılında gerçekleştirdiği 13 milyar dolarlık ihracata 5 milyar 331 milyon dolarlık katkı sağlayan 58 üyesini geçen sene pandemi koşullarından dolayı ertelenen “EİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni” ile ödüllendirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, “2020 gibi, belirsizliklerin had safhaya ulaştığı bir yılı 169 milyar dolarla hedeflerimizin üzerinde kapatmayı başardık. Pandemi de hem geleneksel pazarlarımızdan, Hem de hedef pazarlarımızdan önemli tutarlarda siparişler aldık. Küresel tedarik zincirlerindeki kırılma sonucunda ülkemize yönelen bu ilgiyi lehimize kullanmayı başardık. Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki ihracatçılarımız, pandemi yılında, bir önceki yılda gerçekleştirdikleri rakamı korumayı başararak, önemli bir istikrar gösterdi. Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye’ye ancak ve ancak ihracat yıldızlarımızın başarılı performansları ve katma değerli üretime yapacakları yeni yatırımlarla ulaşabiliriz. Önümüzdeki süreci yeni yatırımlarla, katma değerli ürünlerle süslemeli ve 5 yıl içerisinde, 300 milyar dolarlık hedefimize ulaşmalıyız. Son 12 ayda, 215 milyar doları aşmayı başardık. Ben bu yolda, Egeli ihracatçılarımıza sonuna kadar güveniyorum.” diye konuştu. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Sektöründe öncü, sürdürülebilirliğe yatırım yapan firmalarımız; 2020 yılı EİB’nin toplam 13 milyar dolarlık ihracatının 5 milyar 331 milyon dolarlık kısmını gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik tartışmasında çevre ile ekonomik kalkınma arasında güçlü bir ilişki var. İklim krizi; 21’inci yüzyılın çok cepheli, en çetin, en derin hesaplaşması ve bizi etiğin yeni cephelerine doğru itiyor.” dedi. Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı hedeflediğine dikkat çeken Jak Eskinazi, “Son 1 yıllık dönemdeki ihracatını yüzde 25’lik artışla 16 milyar 24 milyon dolara ulaştıran, 2021 yılsonu 15 milyar dolar ihracat hedefine 5 ay önceden ulaşan, 2021 yılsonu 16 milyar dolara yükselttiği hedefini ise haftalar öncesinden yakalayan, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme alanında yaptığı projelerle, atılımlarla, dünyada ilkleri gerçekleştirerek Türkiye’de İhracatçı Birlikleri arasında öncü, Ege İhracatçı Birlikleri olarak şunu çok net bir şekilde söyleyebiliriz. 2023 hedefinin gerçekleşmesi için eğitim, ekonomik özgürlük, entelektüel sermayenin bir an önce güçlendirilmesi gerekiyor’’ dedi. 2020 Yılı Ege Bölgesi İhracatın Yıldızları listesinde Aydın Sanayi Odası üyesi 4 firma yer aldı. ‘’Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’’ kategorisi içerisinde sektör 3.’sü OSMAN AKÇA TARIM ÜRÜNLERİ İTH. İHR. SAN. VE TİC. A.Ş., ‘’Ege Maden İhracatçıları Birliği’’ kategorisi içerisinde sektör 1.’si KALTUN MADENCİLİK SANAYİ NAK. VE AKAR. TİC. A.Ş., ‘’Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’’ kategorisi içerisinde sektör 3.’sü AGROMEY DIŞ TİCARET A.Ş., ‘’Otomotiv Sektörü’’ kategorisi içerisinde sektör 3.’sü JANTSA JANT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. firmaları yer aldı. Kaya İzmir Thermal Hotel’de gerçekleştirilen EİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde Kaltun Madencilik A.Ş. İcra Kurulu Üyesi Çağrı Tuncer ödülünü aldı. Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, AYSO üyesi ihracatçı firmalara ihracatta hız kesmeden yatırımlarına devam ettikleri ve ekonomimize vermiş oldukları katkılardan dolayı teşekkür ederek, başarılarının devamını diledi.