‘’Madencilik Sektörünün İlave Desteklere İhtiyacı Var’’
TOBB Türkiye Madencilik Meclisi toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla video konferans aracılığıyla yapıldı. Toplantıya AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin katılım sağladı. Hisarcıklıoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bu sıkıntılı dönemde kendilerine destek olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e teşekkürlerini ileterek, “Sayın Bakanımız, Madencilik sektörümüzün bu zorlu süreci atlatması için, yasal ve idari düzenlemeler yaptı. Maden ruhsat sahiplerinin mali, idari ve teknik yükümlülüklerinin bazıları 30 Eylül’e, bazıları da 31 Aralığa kadar ertelendi. Vergi borcu yoktur yazısının 30 Eylül’e kadar istenilmemesi sağlandı. Orman izin bedellerinin tahsili 3 ay süreyle durduruldu. İşte tüm bu tedbirler, madencilik sektörümüzün ayakta kalmasını sağladı” dedi. TOBB Başkanı, madencilerin mevcut istihdamlarını korumaları, varlıklarını devam ettirebilmeleri için, başta vergiler olmak üzere, ruhsat bedelleri, devlet hakkı gibi kalemlerde, mali yükü azaltıcı ek tedbirlere ihtiyaç olduğunu belirtti. Kamudan alacakların ödenmesi ve yılsonunda sona erecek desteklerin uzatılmasının gerektiğine değinen Hisarcıklıoğlu, “Yatırımcı girişini hızlandırmak için ruhsat güvencesi mutlak suretle korunmalı, hatta artırılmalıdır. İzin süreçleri hızlandırılmalıdır. Zira COVİD 19 salgını üç sektörün önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bunlar; gıda güvenliği için tarım, hastalıklardan korunmak için sağlık ve sanayimizin ihtiyaç duyduğu hammadde güvenliği için madencilik. Dolayısıyla, madencilik sektörümüzü bu süreçte ayakta tutmalıyız” dedi. Türkiye madencilik meclisinin bu yönde önemli çalışmalara imza attığını anlatan Hisarcıklıoğlu, Maden Kanunu üzerinde Bakanlığın önderliğinde çalışmalara başlandığını, sektör temsilcilerinin bu çalışmalarda aktif rol alması sağlanarak, kamu ile özel sektörün tam bir işbirliği içinde bulunmasının hedeflendiğini söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, salgın sürecinde enerji sektöründe bazı genel önemler alındığını belirterek, "Bu genel önlemlerin dışında depremden etkilenen Malatya ve Elazığ'daki rödovansçılar ve ruhsat sahiplerinin de vermeleri gereken rapor, proje gibi beyanlarını eylül sonuna, devlet hakkı ve ruhsat bedeli ödemelerini de 28 Aralık'a kadar uzattık. Ayrıca dün imzaladığımız bir kararla temdit süresine 6 ay kala temdit evraklarının Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne sunulmasıyla ilgili şartı yılsonuna kadar erteledik. Böylece gelişen şartlar doğrultusunda daha sürdürülebilir madencilik için elimizi taşın altına çekinmeden koyduk." diye konuştu. Dönmez, madencilik ve çevrenin birbirinin karşıtı kavramlar olmadığını vurgulayarak, "Doğa da bizim, madenler de. Hangi alanda madencilik yapılacağı, madencilik faaliyeti için hangi kurumlardan hangi izinlerin alınacağı kanunlarla belli. Ayrıca, bir maden sahası terk edildiğinde, maden sahibi, projesine göre o sahayı rehabilite etmek ve ağaçlandırmakla yükümlü." ifadelerini kullandı.