Bakan Varank İle Tobb Başkanı Hisarcıklıoğlu, Oda Ve Borsa Başkanları İle Buluştu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB’a bağlı 365 Oda ve Borsa’nın Başkanları ile sanal ortamda bir araya gelerek teşvikler ve Organize Sanayi Bölgeleri hakkındaki konulara ilişkin istişarede bulundular. Toplantıya, AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin katıldı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, son dönemde, yatırım teşvik sisteminde çok önemli bir atılımın hayata geçirildiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Biliyorsunuz yıllardır her platformda teşvik sisteminin ilçe bazlı olması gerektiğini söylüyorduk ama bir türlü sonuç alınamıyordu. Sayın Bakanımız, bu alanda tarihi bir işe imza atarak ilk defa ilçe bazlı teşvikleri başlattı. Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, icracı vizyonu ve inovasyonu öne çıkaran yapısıyla, reel sektör dostu bir çalışma tarzı benimsediği ve bu zor günlerde reel sektörün yanında olduklarını gösterdiği için ayrıca teşekkür ediyorum" dedi. Bakan Varank, yatırım teşviklerinde ilçe bazlı teşvik sistemini hayata geçirdiklerine dikkati çekerek, düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi: "Sahadan bu yönde yoğun talepler alıyorduk. Tüm il ve ilçelerimizin sosyoekonomik gelişmişlik endekslerini güncelledik. Şehirler için 52 göstergeyi, ilçeler içinse 32 göstergeyi dikkate alarak bir sıralama yaptık. Daha az gelişmiş 263 ilçemiz, bulunduğu ile göre daha fazla destek almaya hak kazandı. Yeni sistemle birlikte şehirlerin az gelişmiş ilçelerinde yapılacak yatırımlar, bir alt bölge desteklerinden faydalanacak. Bu yatırımlar, o ilçenin OSB'lerinde yapılıyorsa, doğrudan 2 alt bölge teşviğinden yararlanacak. Böylece görece dezavantajlı ilçelere daha fazla yatırım gitmesi teşvik edilecek, istihdam artacak ve ekonomik hayat canlanacak." OSB içindeki yatırımcıların parsel tahsis işleminden vazgeçtikleri takdirde OSB tarafından yapılan geri ödemelerdeki faiz uygulamalarındaki ve OSB kamulaştırma çalışmalarının çok uzun sürmesi sebebi ile yaşanan sıkıntıları belirten AYSO Başkanı Şahin, kamulaştırma işlemlerinde devlet desteği verilmesi hususunda ve Bozdoğan çevresinde mermer ihtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluş çalışmalarıyla ilgili bölgedeki mermer işleme tesislerinin taleplerini iletti. Ayrıca Organize Sanayi Bölgelerinde yatırım yapacak sanayicilerimize, Sabit yatırımlar için uzun vadeli ve uygun koşullarda kredi imkânı sunulması ve sektörüne göre, farklı mimari tipler de geliştirilen fabrika binası projelerinin de TOKİ tarafından yapılmasını talep etti.