Solitar Ege Solucan Organik Gübre A.Ş.'ye AYSO Yönetiminden Ziyaret

Solitar Ege Solucan Organik Gübre A.Ş. işletmesinin sahibi ve Türkiye Solucan Gübresi Üreticileri Derneği’nin (TOSGEB) kurucu Bilim Kurulu Başkanı Dr. Cezmi Saday’ı AYSO Yönetimi ziyaret etti. Ziyarete Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Gökhan Maraş, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin ve Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Yılmaz katıldı.

Asıl mesleği çocuk cerrahisi uzmanlığı olan Dr. Cezmi Saday'ın İzmir Foça’daki tesisinde milyonlarca solucan çalışıyor ve AB ve ABD normlarında katı ve sıvı solucan gübresi üretiyor. Türkiye'nin ve özellikle Aydın ilinin solucan gübresi üretiminin hammaddesi olarak kullanılan tarımsal ve hayvansal atıklar açısından çok zengin olduğunu ve iklimin bu özel kompost solucanı faaliyeti için çok elverişli olduğunu ifade eden Dr. Saday iyi bir atık yönetim sistemi ve vermikompost üretim bilgisi ile Türkiye'nin bu tür atıkları solucanların biyo-nano teknolojik faaliyetleri üzerinden ekolojik ve ekonomik katma değeri çok yüksek olan ürünlere çevirebileceğini iddia ediyor. Kompost ve solucan gübresi üretimi bizi hem atıklardan hem de kimyasallara olan bağımlılıktan kurtarıyor. Organik tarımın önünü açıyor, gıda güvenliğini sağlıyor. Organik madde açısından fakir olan toprakları reabilite ederek tarımsal üretimdeki kırılganlığı önlüyor. Kısacası solucan gübresi üretimi milli tarım ve sürdürülebilir ekolojik kalkınmaya hizmet ediyor. Cezmi Saday gerek tesis kurulumu, danışmanlık, know-how transfer sağlayarak gerekse üretim bilgisi ve geliştirilmesi konularında verdiği eğitimlerle ulusal ve uluslararası boyutta çalışmalar yürütüyor.