Aydınlı ihracatçılara yol haritası gösterdiler

Ekonomi Bakanlığı, Aydın Ticaret Odası(AYTO) ve Aydın Sanayi Odası(AYSO) işbirliğiyle ‘‘Ekonomi Bakanlığı Destekleri ve Uygulamalarına İlişkin Güncel Düzenlemeler İle Tüm Sektör Firmalarının Sorun ve Çözüm Önerileri” konulu toplantı yapıldı. Toplantıda, ihracatçılara yol haritası gösterilirken, Aydın’ın ihracat potansiyeline de değinildi.

Aydın’ın sanayisiyle ve turizmiyle önemli bir kent olduğunu vurgulayan Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirmeler Genel Müdürü Arzu Yılmaz ise, “Girişimcilik oranının çok yüksek olduğu dikkatimizi çekti. Bu çok mutluluk verici bir durum ve kadın girişimcilerde çok fazla. Dünya girişimcilik üzerine kurulu diye düşünüyorum. Aydın’da böyle bir potansiyelin olması mutluluk verici. Aydın ekonomisine göz attığımızda 2002 yılında 2.4 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğü varmış, 2016 yılındaysa bu yaklaşık 8.6 milyar dolara çıkan bir rakam. Bu trend her ilde gördüğümüz bir trend değil. Birçok yere yakın olması, lojistik imkânları bunlar çok önemli şeyler ama Aydınla aynı karakteristiği gösteren illerimiz aynı şekilde aynı büyümeyi göstermiş değil. Onun için Aydın’ın çok önemli bir yeri olduğu gerçek. Rakamlar Türkiye ortalamasının altında ama incelediğimizde en iyi illerimizin arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

“TÜİK verilerine göre Aydın 2017 yılında 702 milyon dolar düzeyinde bir ihracat gerçekleştiriyor ve 140 civarında ülke ve gümrük bölgesine ihracat yapmış” diyen Yılmaz, “Türkiye ortalaması 2016 yılında 10.9 işsizlik oranı, Aydın’da bu 6.7’ye ulaşıyor. Tabi isteriz ki çok daha aşağı çekilebilsin ama Türkiye gerçekleriyle önemli bir rakam. Türkiye 2018’de ciddi bir büyüme trendi yakalayacak ve 2018 yılı çok iyi bir yıl olacak. Bu gelişmeler hem yatırım hem ihracat alanında olacak” şeklinde konuştu.

"KAYNAK AKTARIMI SAĞLIYORUZ"

Tarım ürünleri ve diğer sektör ihracatlarını arzu edilen seviyelere getirmek için çalıştıklarını kaydeden Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Dairesi Başkanı Alper Eriten de bakanlık destekleriyle ilgili bilgiler verdi. Eriten şunları söyledi, “İhracat üzerinden bir kalkınma stratejini başarabilmek adına belirli hizmetler sunmaktayız. İhracatçıların uluslararası pazarlara girişte yaşadığı sorunlar, teşvik politikaları ve gümrük politikaları ile ülke ihracatını belirli seviyeye getirmek için belirli çalışmaları sürdürüyoruz. İhracatta alıcı ülke kriterlerini yerine getirerek ürünlerimizi layıkıyla uluslararası pazarlara taşıyoruz. Bu anlamda uluslararası fuarlara katılma yönünde çaba göstermemiz gerekiyor. Devletimiz de zaten fuarlara katılanları da yüzde 50’den başlayan oranlarda destekliyor. İhracatçıların bir ülkenin pazarına girişte sertifikalandırma işlemleriyle ilgili olarak yapılan harcamaları da en asgari yüzde 50 düzeyinde destekliyoruz. İhracat yapamayan küçük, orta ve büyük ölçekli firmalarımızı da bu camiaya ekleyebilmek açısından da maddi desteklerimizi sürdürüyoruz. Tarım sektöründe de amacımız nihai tüketiciye hitap eden Türk markalı rafa girecek ürünlerin ihracatını destekliyoruz. Burada da 16 ürün grubu var. Ton başına gerçekleştirilen ihracata karşılık da belirli seviyelerde destek sağlıyoruz. Bu kapsamda yılda yaklaşık 6-7 milyona yakın Aydın ilimizdeki ihracatçılarımıza kaynak aktarımı sağlıyoruz. İnşallah bu oranların çift haneli oranlara ulaştığını görürüz”

Ekonomi Bakanlığı Lojistik Daire Başkanı Metin Değer ise, “Türkiye çok hızlı büyüyor ve gelişiyor. Küresel rekabetin olduğu bir ortamda bizim firmalarımız çok düşük kar marjlarıyla çalışıyorlar. İhracatçıların yurt dışında lojistikle ilgili karşılaştığı sorunlarda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Irak, İran, Suriye gibi ülkelere mal yollarken alternatif güzergâhlar oluşturmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Toplantı katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.