Aydın ekonomisi AYSER ile nefes alacak

Aydın’ın ekonomisine yön verecek olan Aydın Serbest Bölge (AYSER) projesinin tanıtım ve istişare toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan proje paydaşları, AYSER’in Aydın için önemine değinerek yatırımcılara ve Aydınlılara sahiplenme çağrısında bulundu. 3 Milyar ihracat hedefi ile yola çıktıklarını belirten AYSER paydaşları, birlik ve beraberlik örneği ile Aydın ekonomisinin Türkiye ekonomisinden daha fazla pay alması için birlikte çalışma sözü verdi.

Aydın Serbest Bölge tanıtım ve istişare toplantısı, Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü, Aydın Sanayi Odası (AYSO), Aydın Ticaret Borsası (ATB) ve Aydın Ticaret Odası (AYTO) organizasyonu, AK Parti MKYK Üyesi Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’ ın koordinatörlüğünde Ticaret Borsası Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya bakanlık yetkilileri, odaların yönetim kurulu başkanları ile üyeleri ve yatırımcılar katıldı.

İHRACAT HEDEFİ BELİRLENDİ

Toplantının açılış konuşmasını Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur yaptı. Çondur, “ Ülkemizde 1985’den bu yana 18 serbest bölge mevcuttur. AYSER bölgemiz için büyük önem arz etmektedir. İlimiz için önemli olan gıda ürünlerinin işlenmesinin yanında rekabet gücü yüksek olan bir il olması için çok önemlidir. Serbest bölgede yer alacak olan yatırımcılar birçok avantajdan faydalanacaktır. AYSER ile birlikte istihdam yaratılacaktır. İşsizlik seviyeleri inecektir. İhracatımızı 2-3 milyar doların üzerine çıkarmak hedefindeyiz” diye konuştu.

YATIRIMCILAR DAVET EDİLDİ

Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin de konuşmasına AYSER’i Aydın’a kazandırmak için çaba gösterenlere teşekkür ederek başladı ve AYSER’in kuruluş aşamalarından bahsetti. Şahin,” Aydın’da tüm kesimlerin AYSER’e katkı vereceğine ve sahip çıkacaklarına inanıyorum. Aydınlı değerli yatırımcılarımız ve sanayicilerimizi AYSER’e yatırım yapması için davet ediyorum” dedi.

DEVLETTEN KAMULAŞTIRMA DESTEĞİ İSTENDİ

Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken ise konuşmasında kamulaştırma desteği istedi. Ülken, “ Denizli’deki ve diğer illerdeki kamulaştırma maliyetlerinde devlet desteği mevcuttur. Kamu bütçemiz şu an çok elverişli görünmemekle birlikte kamulaştırma maliyeti ile ilgili durumları detaylıca konuşacağız. Bize bir can suyu verilsin. Bizler devamını getirme sözü veriyoruz” diyerek yatırımcıların desteğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

“AYSER’E HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKALIM”

Aydın’ın ekonomisinin AYSER ile ivme kazanacağını belirten AK Parti MKYK Üyesi Aydın Milletvekili Mustafa Savaş da oda başkanlarının konuşmalarına destek vererek projeye sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Savaş, birlik ve beraberlik örneği ile birlikte iş yapabilme beceresi ile projenin ülkeye kazandırılması gerektiğini söyleyerek “ Aydınımızın geleceği ve ülke ekonomisinden daha fazla pay alması adına önemli bir gün. Bugün Aydın’ımızın önünün açıldığı gün. Aydın büyük bir potansiyel taşıyor. Bu potansiyeli hayata geçirmek adına AYSER önemli. Bu proje Aydın’ın üretim kapasitesini yukarı çekecek, ihracat oranlarını artıracak ve istihdamına katkı sağlayacak. Projenin sahiplenilmesi gerekiyor. Aydın Genç İş Adamları Derneğinin Ankara ziyaretinde bakanımızla yaptığımız görüşmede, projenin sahiplenilmesi durumunda destek vermeye devam edileceği söylendi. Sahiplenme bilinci ile Aydın’ı hak ettiği yere ulaştıracağız. 650 milyonluk ihracat rakamı Aydın’a yakışmıyor. Ben Aydın’ın önünü açacak bu projeler ile kısa vadede ihracat rakamlarımızın 2-3 milyar üzerine çıkacağına inanıyorum. Hep birlikte. Bu proje bizlere aynı zamanda birlikte ve beraber iş yapabilme pratiğini de hayata geçirmenin örneğini teşkil edeceğiz” dedi.

“DESTEĞİMİZ BUNDAN SONRA BAŞLIYOR”

Türkiye’nin 2023 ve 2071 hedefleri için Aydın’ın daha fazla çalışması gerektiğini belirten Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, AYSER için verecekleri desteğin asıl bundan sonra başladığını söyledi. Vali Köşger, “ Aydın’da müthiş bir potansiyel var. 650 Milyon Dolar Aydın’ın yattığı yerden yaptığı ihracat rakamıdır. Biraz kımıldanma ile 3 Milyar Doları aşmak işten değil. Bu proje Aydın’a katma değer oluşturması anlamında önemli. Bizim desteğimiz asıl bundan sonra başlayacak. Üzerimize düşen ne ise gerekeni yapacağız. Türkiye’nin 2023 ve 2071 hedefleri için çalışacağız. Aydın şimdiye kadar kendisi için çalıştı. Bundan sonra burjuva gibi çalışacaksınız. Üreteceksiniz. Tüm Türkiye için üreteceksiniz” diye konuştu.

TEKNİK BİLGİLER AKTARILDI

Toplantı konuşmaların ardından bakanlık yetkililerinin ve konukların katılımcıları bilgilendirmesi ile devam etti. Serbest Bölgeler Yurt Dışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, Genel Müdür Yardımcısı Mukaddes Nur Yılmaz, ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum sunumları ile AYSER’in kuruluşu için gerekli teknik bilgileri ve deneyimlerini aktardı.