Yeni Sanayi Devrimi: Endüstri 4.0" konferansı yapıldı.

Adnan Menderes Üniversitesi(ADÜ), Aydın Sanayi Odası(AYSO) ve Aydın Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü işbirliğiyle Verimlilik Haftası kapsamında, "Yeni Sanayi Devrimi: Endüstri 4.0" konulu konferans düzenlendi. ADÜ Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy'un konuşmacı olduğu konferansa, ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, AYSO Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu, İŞKUR İl Müdürü Rahmi Terzi, Ticaret İl Müdürü Şeref Yazıcı, sanayiciler ve üniversite öğrencileri katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Tunay Çoban, dünyada, geçmişten 2012 yılına kadar üç sanayi devriminin yaşandığını söyledi. Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli sebeplerle sanayi devriminin birincisini 150 yıl, ikincisini ise 100 yıl geriden takip etmek durumunda kaldığını dile getiren Çoban, "Osmanlı tarihini inceleyen bilim adamlarının birçoğunun görüşüne göre; Osmanlı Devleti'nin yıkılmasının temel sebebi sanayi devrimlerini 150 yıl ve 100 yıl geriden takip etmesiydi. Sanayi devrimlerine ayak uyduramayan Osmanlı, üretim ve rekabet gücünü kaybetti, borçlandı ve önce ekonomik sonra siyasi bağımsızlığını kaybetti" dedi.

Türkiye olarak, 2012 yılında başlayan dördüncü sanayi devriminin öncü ülkelerinden birisi olmak istediklerini dile getiren Çoban, şunları kaydetti:"Üçüncü sanayi devrimi 1970'lerde gerçekleşti. Maalesef Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, bu devrimi kaçırdık. 30 yıl bu devrimi geriden takip etmek durumunda kaldık. Bugün imalat sanayimizin yapısının hala daha orta ve düşük teknoloji ürün yoğunluğunda olmasının sebebi, ülkemizin üçüncü sanayi devriminde yaşadığı gecikmedir. Artık, bunlar geçmişte kaldı. Geçmişten ders alacağız. Ama şimdi kapımıza yeni bir sanayi devrimi gelip çattı. Bu, dördüncü sanayi devrimi. Bu devrimin 2012 yılında Almanya tarafından başlatıldığı kabul ediliyor. Ancak Türkiye olarak, bu yeni devrime, geçmişten de aldığımız dersle daha farklı hazırlanıyoruz. Bu yeni sanayi devriminin öncü ülkelerinden olmak istiyoruz. Bakanlığımız, bu konuyla ilgili çalışmalara başladı."Çoban, yeni sanayi devriminde, robotların etkin olacağını belirterek, "2018 yılında 3 milyon robotun sanayi sektöründe rol alacağı tahmin ediliyor. 2020 yılında da endüstriyel robotların, belirleyeceği piyasa büyüklüğünün 2.1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu robotlar, bizim yapabildiğimiz bir takım işleri de yapar hale gelecekler. Bunlar yapay zekaya kavuşmuş, akıllı ve karar verebilen robotlar olacak" diye konuştu

.Kamuoyunda, yaklaşık 5 yıldır "Endüstri 4" teriminin konuşulduğunu dile getiren AYSO Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu da, bu yeni sanayi modelinin, Uzakdoğu rekabetinden korunmak amacıyla Avrupa'da, büyük firmaların öncülüğünde yaratıldığını söyledi.Bu modelin, sadece Uzakdoğu ürünlerinin ucuz olmasından ortaya çıkmadığını belirten Çerçioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:"Yaklaşık 1970'lerin ortalarından bu yana Toyota’nın geliştirmiş olduğu bir yalın üretim modeli var. Bu modelin içerisinde, basitçe özetlersek, ‘İsrafla mücadele et, süreçlerini kontrol altına al ve sürekli iyileştir’ diyor. Ama burada, en önemli olan ise ‘sürekli iyileştir.’ Sürekli iyileştirirken ne lazım? AR-GE ve inovasyon lazım. Bunları dediğimiz zaman bize insan lazım. Bir devletin en değerli tabi kaynağı nedir? Ne petroldür ne bordur ne uranyumdur ne de doğalgazdır. Beyindir. O zaman bize bir de eğitim dört lazım. Yeterince iyi eğitim almamış, okuldan mezun olduktan sonra gittikleri iş yerlerinde geleneksel iş yapış tekniklerini sorgulamayan gençlerle AR-GE ve inovasyon yapamayız. Bizim beklentimiz soru soran, sorgulayan, sistemi kışkırtan gençlerin yetişmesi ve bu gençlerin bize işletme körlüğümüzü göstermelerini istiyoruz." dedi.

Açılış konuşmaların ardından, konferansa geçen Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy, sunum eşliğinde, "Yeni Sanayi Devrimi: Endüstri 4.0" anlattı. Konferansın sonunda protokol üyeleri, Ersoy ile fabrikalarının bünyesinde AR-GE Merkezi kuran Söktaş, Haus ve EYS Anonim Şirketleri’nin temsilcilerine plaket verdi.