İstihdama yönelik Mesleki Eğitim Projesi’nin kapanış toplantısı yapıldı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Sürdürülebilir Kalkınma için İstihdama yönelik Mesleki Eğitim Projesi kapanış toplantısı Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Cavit Bircan, Aydın İŞKUR Müdürü Rahmi Terzi, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alaattin Yalçınkaya, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin Çetindoğan, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan,Aydın Sanayi Odası Genel Sekreteri Kerem Öden ve sektör temsilcileri katıldı.

Kapanış toplantısında konuşan Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak “Elimizde farklı araçlar ve hedef kitlemiz var fakat bunlar bir türlü bir araya gelmiyor. Bunların neden bir araya gelmediğini araştırmak için bu proje doğdu. Problemleri tespit ettik. Sonuçları hayata geçirdiğimizde çok önemli bir istihdam sağlayacağımıza inanıyorum. İstihdama yaptığımız katkı ile üretim, refah ve ihracatımız aratacak. Bazı hedefleri ortaya koyduk örneğin; dünyanın en yaşanılabilir, marka şehirlerinden bir olalım istiyoruz. Bunu yapabilmek için istihdam kilit bir noktadır.”Koçak koyulan hedefleri gerçekleştirmek için teknolojiye, çağa ayak uydurulması gerektiğini belirterek, “Koyduğumuz hedefler bu ilde yaşayan 1 milyon 68 bin Aydınlı kardeşlerimiz tarafından gerçekleştirilecek. Şeytanı sevmem ama şeytan detaylarda gizlidir diye bir söz var. Oradaki şeytanı bulup detayları çözmeden veya ayağımızdaki prangaları ortadan kaldırmadan bunları yapmamız mümkün değil. İstihdam alanındaki engellerde bunun gibidir. Bazen hiç göremediğimiz bir detay bizim çok büyük bir başarımızı engelliyor olabilir” dedi.

Aydın Sanayi Odası Genel Sekreteri Kerem Öden ''50’ye yakın istihdam garantili meslek eğitim kursları açtıklarını belirterek, istihdama destek olacaklarını söyledi.Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan 83 oda ve 50 bin üye ile hizmet verdiklerini kaydederek, Meslek Liselerine giden öğrencilerimize daha da fazla değer verilmesi gerektiğini vurguladı. Çetindoğan, “Sanayide çırak açığı çok fazla. Böyle giderse günün birinde bizi tıraş edecek, berber çırağı bulamayacağız” dedi.Aydın Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Adnan Bosnalı, “Türkiye’de neredeyse herkes akademi mezunu oldu, bizlere iş için gelenler hep 4 yıllık üniversite mezunları; ama Aydın olarak tarımda çok ciddi bir açık var. İncir sektöründe 30 bin kişi çalışıyor ancak bunun nasıl paketlendiğini bile bilen yok. Herkes anne, babadan kalma veya arkadaştan görme yöntemlerle bir şekilde işe devam ediyor. 3-4 ay sonra sezon başlayacak ama biz yine eleman bulamayacağız” diye konuştu. Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken de mesleki ve istihdamla ilgili olarak çalışacaklarını söyledi.