Çin Halk Cumhuriyeti Heyeti AYSO'yu ziyaret etti

Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Zengxian Liu ve Çin Halk Cumhuriyeti Gansu Eyaleti Siyasi Danışma Konferansı Başkan Yardımcısı Huang Xuanping ile beraberindeki heyet Aydın Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Ziyarette Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Fahlioğulları, Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Yılmaz ve Nuri Önel ve Genel Sekreter Kerem Öden hazır bulundu.

Aydın Sanayi Odası hakkında bilgi veren Şahin, “2008 yılından bugüne kadar üye sayımızı 510’dan 992 ‘ye yaklaşmıştır. Ayso olarak temel hedeflerimizi 5 başlıkta toplayabiliriz. Sanayicimizin AR-GE destekli daha fazla üretim yapmasını, yeni pazarlara açılım ve ihracat yapma kabiliyetinin artması ile daha fazla ihracat yapılmasını, yerli ve yabancı yatırımcıların Aydın’da yatırım yapmalarını sağlayacak imkânlar sunmak, istidamın arttırılması için gerekli çapayı gösterip yatırımlar yapıp işsizliğin azaltılması, Sanayicimizin talepleri doğrultusunda belirlenen iş kollarında çocuklarımızın ve gençlerimizin mesleki eğitime yönelmelerini sağlamaktır

Hedeflerimizin tamamını kapsayan ve gerçekleşmesini sağlayacak Aydın ekonomisine yön vereceğine inandığımız Aydın Serbest Bölge (AYSER)’in kuruluş çalışmaları devam etmektedir.  AYSER alanı içinde; İlimizin tarımsal ekonomik yapısında rekabet gücü yüksek, kuru incir, zeytin ve zeytinyağı, kestane, çilek çam fıstığı gibi ürünlerin katma değeri yüksek şekilde işlenmesini sağlayacak tesisler ile Gıda Teknoloji, Tarım ve Hayvancılık Makinaları ve Ekipmanları konusunda ve Aydın’ın yenilenebilir enerji potansiyeli kapsamında kurulan enerji santrallerinin yan sanayi üretim tesislerin yatırımlarının da yapılması mümkün olacaktır. Mevcut durumda yaklaşık 1.700 dönüm arazi içinde planlanan AYSER için planlanan alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmış 1/100.000 çevre planında Sanayi alanı olarak tescil edilmiş havaalanı, çevre yolu ve yatırım programına alınan Aydın-Denizli otobanında yer almaktadır. Ekonomi Bakanlığınca 2017 yılı içinde kuruluş protokolünün yapılacağı belirtilmiştir.

Son üç sene Aydın’dan yapılan ihracat; TÜİK verilerine göre 2014’ te 744,6 milyon dolar, 2015’ de 636,3 milyon dolar, 2016’da 618 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Aydın Serbest Bölgesi bu aşamada devreye girmesi ile ilk 10 yıl sonunda ilave 1,5-2 milyar dolar ticaret hacmine ulaşacağını düşünüyoruz. ” dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti Gansu Eyaleti Siyasi Danışma Konferansı Başkan Yardımcısı Huang Xuanping, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Xuanping, “Ziyaretimizin amacını, iki dost şehir oluşturmaktır. İki büyük ülke, kültür olarak birbirine bağlıdır. İpek Yolu’nun birbirine bağladığı iki ülkenin dostluğunun sonsuza kadar sürmesini ümit ediyorum. İpek Yolu toplam 4 bin kilometre uzunlukta. Gansu, bu İpek Yolu’nun “altın kısmı” olarak adlandırılıyor. Gansu bölgesi, doğal kaynaklar bakımından zengin bir bölgedir. Yenilenebilir enerji, metal ve biyomedikal ürünler bakımından çok geniştir. Tarım bakımından Aydın ile benzeşiyor. Sayın Başkanımın söylediği gibi tarım, turizm ve ticaret konusunda geniş iş birliği yapabiliriz. Sizi ve Aydınlı firmaları Gansu eyaletine davet ediyoruz. Gelip görün, neler yapabileceğimizi değerlendirelim. Önce Gansu ve Aydın’ı iki dost şehir yaparak daha fazla ticaret için yol açabiliriz. Gansu’da her yıl 6-9 Temmuz günleri arasında turizm ve ticaret fuarı yapılıyor. 22 yıldır yapılan bir fuar. Çin heyeti, Aydın Sanayi Odası Mehmet Yunus Şahin’e hat sanatıyla yazılan Arapça ve Çince olarak "Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir" yazılı afiş hediye etti. Şahin Aydın Sanayi Odasını ziyaret ettikleri için çok teşekkür ettiğini belirtti ve plaket hediye etti.